Διαθλαστική χειρουργική laser

Η φιλοσοφία των διαθλαστικών επεμβάσεων με laser στηρίζεται στη βασική αρχή πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού.

Θεωρητικά κάθε άνθρωπος που παρουσιάζει διαθλαστικό σφάλμα όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό και επιθυμεί να απαλλαγεί από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση.

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να έχει σταθερή όραση χωρίς διαθλαστικές διακυμάνσεις τον τελευταίο χρόνο.

Στις αντενδείξεις της διαθλαστικής χειρουργικής περιλαμβάνονται, η εγκυμοσύνη διότι οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν και οφθαλμικές αλλαγές, τα νοσήματα του κολλαγόνου, το σύνδρομο Sjogren, και οι νευροπάθειες.

Όσοι αποφασίσουν να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να περάσουν από ένα προεγχειρητικό έλεγχο, και μάλιστα καλό θα είναι να αφαιρεθούν οι φακοί επαφής περίπου 10 ημέρες πριν. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τον διαθλαστικό έλεγχο με τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας, την εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία, τη βυθοσκόπηση, τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, την παχυμετρία, το schirmer test για τον έλεγχο ξηροφθαλμίας, την κερατομετρία και την τοπογραφία πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς.

Refractive laser surgery

FemtoLASIK.

Προέρχεται από τα αρχικά Femtosecond Laser In situ Keratosmileusis (Ενδοστρωματική laser Κερατοσμίλευση).

Πρόκειται για μια ασφαλή, άνετη και με μεγάλη ακρίβεια διαθλαστική επέμβαση με ένα σύγχρονο μηχάνημα femtosecond laser, κατά την οποία  ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού ανασχηματίζεται και έτσι διορθώνεται η όραση. Χρησιμοποιείται laser από την αρχή μέχρι το τέλος της επέμβασης, χωρίς κανένα νυστέρι ή λεπίδα να αγγίξει τα μάτια σας.

Είναι αποτελεσματική σε δύσκολα περιστατικά, όπως σε υψηλή μυωπία, υψηλή υπερμετρωπία, αστιγματισμό,  μικρό κερατοειδικό πάχος.

Η χρήση αυτής της τεχνικής εξασφαλίζει μια ανώδυνη διαδικασία, η οποία είναι και πολύ γρήγορη (διάρκεια μικρότερη από 18 λεπτά και για τους δυο οφθαλμούς).

Η ενέργεια του laser που χρησιμοποιείται είναι ελάχιστη, κάτι που ελαχιστοποιεί, σχεδόν μηδενίζει την πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών και μετεγχειρητικών φλεγμονών.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι άμεσα, καθώς ο χρόνος αποκατάστασης είναι ο μικρότερος σε σύγκριση με τις άλλες τεχνικές. Συνεπώς το άτομο που υποβάλλεται σε διαθλαστική επέμβαση με αυτή την τεχνική, μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.

femtolasik

TransPRK (Transepithelial PRK/Δια επιθηλιακή Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή).

 Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (Trans-PRK) είναι μια εξελιγμένη, επιφανειακή επέμβαση με laser, που ενδείκνυται για χαμηλά επίπεδα διαθλαστικού σφάλματος (μυωπία,υπερμετρωπία και αστιγματισμό).

Σε αυτή τη μέθοδο έχουμε άμεση θεραπεία της επιφάνειας του κερατοειδούς χωρίς τη δημιουργία κερατοειδικού κρημνού (Flap), όπως αυτό που δημιουργείται με το femtosecond laser στη χειρουργική επέμβαση ματιών FemtoLasik. Το ίδιο όμως excimer laser χρησιμοποιείται για να αλλάξει το σχήμα του κερατοειδούς.  

Η Trans-PRK συνιστάται επίσης όταν υπάρχουν ανωμαλίες του επιθηλίου του κερατοειδούς, σε λεπτό κερατοειδή, σε ουλές του κερατοειδούς και προκύπτουσα επιφανειακή ανωμαλία. Πραγματοποιείται μερικές φορές μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη σε ασθενείς που έχουν κάποιο υπόλοιπο διαθλαστικού σφάλματος.

Η χειρουργική επέμβαση Transepithelial PRK είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται “no touch” δηλαδή «χωρίς αφή».

 Τι είναι η χειρουργική επέμβαση ματιών laser Transepithelial PRK (TransPRK);

Πρόκειται για μια διαδικασία «χωρίς να ακουμπήσουμε το μάτι» ενός μόνο βήματος, όπου το laser αφαιρεί το επιθηλιακό στρώμα και αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο από το κλασσικό PRK, μαζί με βελτιωμένη ακρίβεια και ταχύτερη ανάκαμψη της όρασης του ασθενούς.

 Τι να περιμένω μετά το TransPRK;

Τόσο η διαθλαστική επέμβαση laser Trans-PRK όσο και το PRK είναι πιό δυσάρεστες, από τη χειρουργική επέμβαση ματιών FemtoLasik. Αρχικά η όραση είναι καλή. Καθώς το επιθήλιο του κερατοειδή επουλώνεται και συγκλείνει προς το κέντρο του, η μακρινή όραση επιδεινώνεται για μία ή δύο ημέρες και στη συνέχεια ανακάμπτει ξανά, αμέσως μετά την αφαίρεση του θεραπευτικού φακού επαφής. Σε σύγκριση με τη θεραπεία FemtoLasik, η οπτική αποκατάσταση μπορεί να επανέλθει απο λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα, σε σύγκριση με μία μόνο ημέρα με το FemtoLasik.

Η χειρουργική επέμβαση Trans-PRK μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα δύο μάτια την ίδια ημέρα, αλλά δεν θα μπορείτε να εργαστείτε ή να λειτουργήσετε σωστά για έως και μία εβδομάδα.

 Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όπως και σε άλλες διαθλαστικές οφθαλμικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Lasik, ο κίνδυνος επιπλοκών και ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλός. Οι συνηθέστερες είναι:

Ξηροφθαλμία. Συνήθως είναι ήπια και μικρής διάρκειας. Είναι αποτέλεσμα του laser στις ελεύθερες νευρικές απολήξεις της επιφάνειας του κερατοειδούς. Με την ανάκαμψη και την αναγέννηση των νεύρων, η αισθητικότητα επιστρέφει και βελτιώνεται η ξηροφθαλμία.

Θόλωση κερατοειδούς: Αυτή είναι μια ελαφριά θόλωση που φαίνεται μερικές φορές στον κερατοειδή χιτώνα συνήθως στις 6 εβδομάδες και υποχωρεί τις επόμενες 6 εβδομάδες. Με τα σύγχρονα excimer laser χαμηλής ενέργειας και με χαμηλά επίπεδα διόρθωσης laser, αυτό δεν συναντάται τόσο συχνά.

Μόλυνση: Στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, ο οφθαλμός διατρέχει ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ό, τι στην χειρουργική επέμβαση με laser FemtoLasik. Αυτό συμβαίνει επειδή το επιφανειακό προστατευτικό επιθήλιο πρέπει να αναγεννηθεί. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να διατηρούν καλή υγιεινή και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται από το γιατρό.

trans_PRK_laser_steps
Διαφορές Trans PRK - Femto Lasik

Καλέστε μας για ραντεβού