Ψηφιακή φλουοροαγγειογραφία (FFA)

Πρόκειται για αγγειογραφία με τη βοήθεια της χρωστικής φλουοροσκεϊνη. Είναι μια πολύ σημαντική, ειδική διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον οφθαλμίατρο την αναλυτική μελέτη του αμφιβληστροειδούς (στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού).

Της εξέτασης προηγείται καλή μυδρίαση (διαστολή της κόρης των οφθαλμών). Πραγματοποιείται μετά από ενδοφλέβια έγχυση της φλουοροσκεϊνης στο χέρι. Σε λίγα δευτερόλεπτα η χρωστική αυτή φθάνει στον οφθαλμό. Μια ψηφιακή κάμερα με ειδικά φίλτρα χρησιμοποιείται για να φωτογραφήσει τις φάσεις διόδου της χρωστικής από τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, καθώς αυτή  έχει την ιδιότητα να φθορίζει. Η εξέταση  αποκαλύπτει με ακρίβεια τον τύπο, το μέγεθος και την θέση των βλαβών σε παθήσεις όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, αγγειακές παθήσεις όπως η κεντρική ή κλαδική θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς κ.α.

Το Κέντρο Ωχράς Κηλίδας Λάρισας διαθέτει το μηχάνημα Spectralis  της Heidelberg Engineering χάρη στο οποίο λαμβάνονται υψηλής ανάλυσης αγγειογραφικές εικόνες.

ΦΛΟΥΟΡΟΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
FLUORESCEIN
ffa-contact-sheet

Καλέστε μας για ραντεβού